password

Is jouw wachtwoord (nog) veilig? IkHouVanFacebookChocolade en meer

| | Beter ondernemen

Volgens cijfers van F-Secure werd in 2018 bijna 15 procent van de Belgische bedrijven getroffen door minstens 5 cyberaanvallen. Het aantal stijgt steeds meer en zo ook de technieken die hackers gebruiken. Een kleine, maar belangrijke stap voor je persoonlijke cyberveiligheid, is een goed wachtwoord. En dan bedoelen we niet een wachtwoord zoals ‘123456’, ‘Azerty123’ of gewoon ‘wachtwoord’. Het is vanzelfsprekend dat deze niet de veiligste keuze zijn. Wil je meer weten over hoe hackers jouw gegevens kunnen achterhalen en waar je wachtwoord aan moet voldoen om je hiertegen te weren? Lees dan snel verder!

Om elke hoek dreigt gevaar

Hackers gebruiken je wachtwoorden om in je mailbox of je sociale media-accounts te geraken. Hoe komen ze aan je wachtwoord? Dit kan door je te misleiden en je je gegevens te laten invullen op een valse website (phishing). Zo hebben ze je wachtwoord en kunnen ze je mail of andere accounts kapen. Je data kan ook blootgesteld worden aan hackers doordat ze een app of website gehackt hebben waar jij toevallig een account op hebt. Een andere mogelijkheid is dat ze met een speciale tool je wachtwoord kraken, omdat het te eenvoudig werd samengesteld.

Waarom doen hackers wat ze doen? Zoals het antwoord op vele vragen: geld. Van zodra ze je wachtwoord gekraakt hebben, kunnen ze meteen ook aan al je andere accounts waarvoor je dezelfde logingegevens gebruikt. Zo kunnen ze je account zelfs volledig overnemen door simpelweg het wachtwoord te veranderen. Op jouw kosten online aankopen doen wordt plots ook heel eenvoudig wanneer je de nodige bankgegevens online hebt staan. Hackers kunnen zelfs nog persoonlijker te werk gaan, door bepaalde (vertrouwelijke) gegevens te ‘kapen’. Vaak vragen ze geld in ruil, maar je bent nooit zeker of ze de verzamelde informatie nadien ook wel degelijk zullen teruggeven, zonder het eerst online te verspreiden.

Werd jij al gehackt? Doe de test!

Wil je weten of jouw data al in de verkeerde handen is gevallen? Via de website HaveIBeenPwned.com kan je nakijken of jouw accounts al eens gehackt werden. In de site geef je je e-mailadres in, en vervolgens krijg je te zien of je gegevens al eens gelekt zijn geweest, waar dit gebeurde en wat het verhaal erachter is.

Hoe bedenk je een sterk wachtwoord?

Na alle uitleg over de gevaren, is het tijd om je eigen wachtwoorden eens onder de loep te nemen. We geven je dan ook graag volgende tips om een (nieuw) hack-proof wachtwoord te bedenken:

 • Vind een wachtwoord dat op geen enkele manier aan jou gelinkt kan worden
  Vaak gebruiken we een wachtwoord dat een connectie heeft met onszelf, bijvoorbeeld: je naam, je geboortejaar, een van je kinderen, je hobby, je idool of je geliefde. Zo’n wachtwoorden zijn natuurlijk makkelijk te achterhalen. Ga liever voor een woord dat totaal niet verbonden kan worden aan jou, zoals Felix Baumgartner (de man die met zijn skydive de geluidsbarrière doorbrak) of Proxima Centauri (de tweede dichtstbijzijnde ster).

  Misschien vanzelfsprekend, maar slaag je wachtwoord nergens onbeveiligd op en geef het niet door! Tot nu toe kunnen hackers gelukkig nog steeds geen gedachten lezen.

 • Best een kort of een lang wachtwoord? Met hoofdletters, cijfers of tekens?
  Kenners zeggen dat je wachtwoord best minimaal 8 tekens lang is. Hoe meer tekens, hoe langer het duurt om je wachtwoord te ontcijferen. Ook is het slim om minstens één kleine letter, hoofdletter, cijfer en symbool toe te voegen.

  Maar hoe ga ik al die complexe wachtwoorden onthouden? Het wachtwoord dat je gebruikt hoeft niet perse moeilijk te zijn. Er zijn meerdere tactieken om het makkelijk te houden voor je hersenen. Je kan bijvoorbeeld een 3 voor een E gebruiken of een 0 of Q in plaats van een O. Ook kan je tekens toevoegen die makkelijker onthouden, zoals ;-), :-P, :-o of <3.

 • Voeg gerust wat schreifvouten toe
  Hackers kunnen elk wachtwoord vinden dat in het woordenboek staat. Dus misschien pijnlijk voor taalpuristen, maar het is een goed idee om een aantal spellingsfouten te maken in je wachtwoord (bv. moejlekeobdragt i.p.v. moeilijkeopdracht) of het woord fonetisch te schrijven (bv. kompjoetur i.p.v. computer).

 • Heil aan acroniemen
  Nog een andere methode voor een makkelijk te onthouden wachtwoord is een acroniem maken van een zin. Bijvoorbeeld de zin ‘Elien heeft altijd zin in 2 koffiekoeken’ kan je omvormen tot ‘EhaZi2k’. Door nog tekens toe te voegen, krijg je een veilig wachtwoord van minstens acht tekens: ‘EhaZi2k^_^’, én het ziet er totaal betekenisloos uit.

 • Geen woord, maar een vorm
  Op wat typ je je wachtwoord? Inderdaad, op een toetsenbord. Je kan dus ook anders te werk gaan door in plaats van een woord te kiezen eens voor een vorm te opteren. Je kan bijvoorbeeld een Z vormen met het wachtwoord ‘ertfxcv’ of een hartje met het wachtwoord ‘u89ok? BgT67’. Hou er in dit geval wel rekening mee dat er in de meeste landen gewerkt wordt met een qwerty klavier in plaats van een azerty klavier. Werk je af en toe op een ‘buitenlandse’ computer? Dan is dit wellicht niet de beste oplossing.

 • Creëer verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts
  Om al je gegevens veilig te houden, gebruik je best voor ieder account een ander wachtwoord. Wordt er dan toch één van je accounts gehackt, dan zijn je andere gegevens nog veilig. Moet je hier een supergeheugen voor hebben? Nee hoor, je kan bijvoorbeeld hetzelfde wachtwoord steeds verlengen met de naam van de website zoals: IkHouVanGmailChocolade en IkHouVanFacebookChocolade.

 • Maakt gebruik van een wachtwoordbeheerder
  Je kan je wachtwoorden ook steeds bundelen in een wachtwoordbeheerder (bv. Keepass of LastPass). Zo’n tool genereert voor ieder account een complex wachtwoord en slaagt deze meteen ook op. Hoewel dit zeer handig is, hangen er ook wel risico’s aan vast. Zo moet je wachtwoord van de tool zelf uiteraard veilig genoeg zijn en heb je steeds de tool nodig om te kunnen inloggen.